La Siesta

Slow movement. Hnutie za spomalenie času

Ak chcete držať krok, musíte zrýchliť. Tak znie neúprosný diktát dnešnej doby. Nie všetci sa mu však plánujú podriadiť. Na záchrannú brzdu stúpa hnutie za spomalenie času, ku ktorému sa pridáva stále viac ľudí z celého sveta.

„Je to kultúrna revolúcia proti myšlienke, že rýchlejší je vždy lepší. Pomalá filozofia nie je o tom, že robíte všetko slimačím tempom, ide o to, že sa snažíte robiť všetko správnou rýchlosťou. Robiť všetko čo najlepšie a nie čo najrýchlejšie. Je to o kvalite nad množstvom vo všetkom, od práce až po rodičovstvo,“ píše vo svojej knihe Chvála pomalosti britský novinár Carl Honoré. A práve touto knihou sa môžete pred letom a dovolenkou, ktorá umožňuje pomalšie životné tempo, inšpirovať.

Ak chcete rýchlu úľavu od stresu, spomaľte

Spomalenie je najlepší liek na stres. V pomalosti nájdete pokoj, starostlivosť, vnímavosť, intuíciu, trpezlivosť, premýšľanie a kvalitu, ktoré vždy stoja pred kvantitou. Pomalosť umožňuje vytváranie skutočných a zmysluplných kontaktov – s ľuďmi, prírodou, kultúrou, prácou, jedlom, so všetkým.

Keď sa veci robia veľmi rýchlo, nikto si nemôže byť ničím istý.

Zpomalte v houpací síti

Prečo sa náhlime

„Ak však chceme spomaliť, musíme najskôr pochopiť, prečo sme zrýchlili,“ upozorňuje Carl Honoré a vysvetľuje:

Ešte v dobe slnečných hodín, ktoré nefungovali v noci alebo keď bolo zamračené, ľudia jedli, keď boli hladní, a spali, keď boli ospalí. Až s príchodom mechanických hodín, ktoré čas rozsekali na sekundy, sme dopustili, aby čas nad nami prevzal kontrolu. Tempo a nadvládu času potom ešte zvýšila priemyslová revolúcia, keď továrne začali chrliť toľko tovaru, koľko by ho jediný remeselník nevyrobil za celý život. Všetko pomalé a rozvláčne stratilo šancu.

Aby vládnuce triedy naučili robotníkov, ktorí do tej doby pracovali svojím vlastným tempom, novú disciplínu času, začali propagovať dochvíľnosť ako občiansku povinnosť a morálnu česť. Cirkev prispela vierou, že na zaháľčivé ruky čaká diabol, a železnica si vynútila zjednotenie času, ktorý sa do tej doby líšil mesto od mesta.

Ako si čas upevňoval svoju moc a navyše technológie umožňovali robiť všetko rýchlejšie, začal zhon a chvat postupne presakovať do každého zákutia života. Ale povedzte, má naozaj zmysel robiť všetko rýchlo? Naozaj má zmysel rýchlo čítať Ota Pavla? Pomilovať sa za polovicu času alebo si namiesto varenia ohriať polotovar? „Zašli sme príliš ďaleko a je čas prehodnotiť celý náš spôsob života, upozorňujú zástancovia pomalej filozofie, ktorí sa združujú do spolkov, ako je Spolok na spomalenie času*, Slow  Food – Pomalé jedlo **, CittaSlow – Pomalé mestá*** a podobne.

Ako zastaviť čas?

Začnite napríklad tým, že aspoň v dňoch voľna odložíte náramkové hodinky či telefóny a necháte čas len tak plynúť. Robte iba to, čo sa vám chce a kedy sa vám chce.

Keď ste práve v práci, skúste ku všetkému pristupovať so zvedavosťou. Všetky telefonáty môžu byť zaujímavé, pretože na druhej strane linky sedí človek s nejakým príbehom. Nesnažte sa veci vnímať ako nutnosti. Čas potom dostane úplne inú kvalitu.

Uvarte si jedlo, ale nie preto, že ste hladný. Užite si samotný proces varenia, vnímajte vône, chute a uvidíte, že čas zrazu spomalil sám od seba.

Najlepší recept je však tento: Ľahnite si do hojdacej siete a započúvajte sa do spevu vtákov, svojho dychu, zapozerajte sa do modrej oblohy alebo pozorujte pomaly pohybujúce sa oblaky. Možno zistíte, že prítomný okamih je taký krásny, že nie je potrebné sa hnať za ďalšími zážitkami.

Prajeme vám krásnu letnú siestu.

Zastavte čas v houpací síti

*Spolok pre spomalenie času

Spolok pre spomalenie času združuje odborníkov na problematiku času a tiež občanov, ktorí si uvedomili potrebu bojovať proti stále väčšej časovej tiesni. Cieľom je pritiahnuť viac pozornosti na potrebu spomaliť moderný život než na potrebu ho ešte viac zrýchľovať, k čomu neustále dochádza. Spolku vadí, „že si vo všetkých oblastiach života neberieme dosť času na zrelé rozhodnutia“. Spolok založil v roku 1990 profesor Univerzity v Klagenfurte, Peter Heintel.

**Slow Food – Pomalé jedlo

Kde inde mohla vzniknúť svetová organizácia pre pomalé jedlo než v hlavnom meste národa milujúceho jedlo. Všetko to začalo v roku 1986, keď McDonald’s otvoril v Ríme svoju prvú pobočku. Vtedajší kulinársky spisovateľ Carlo Pertini založil Slow Food, ktorý hlásil všetko to, čo McDonald’s vôbec – čerstvé, miestne, sezónne potraviny, tradičné recepty, trvale udržateľné poľnohospodárstvo a pokojné stravovanie s rodinou a priateľmi.

***CittaSlow – Pomalé mestá

Bra a ďalšie tri talianske mestá inšpirované Pomalým jedlom si v roku 1999 dali záväzok, že sa zmenia v útočisko pred vysokorýchlostným šialenstvom moderného sveta. Propagujú potešenie pred ziskom, ľudské bytosti pred systémom, pomalosť pred rýchlosťou. CittaSlow chcú znížiť hluk a dopravu, zväčšiť priestor pre zeleň a pešie zóny. Ich cieľom je chrániť miestnu estetiku, architektúru, farmárov, kulinárske tradície a pestovať ducha pohostinnosti a pospolitosti. Dnes je Pomalých miest okolo 236 a nájdete ich v 30 rôznych krajinách. Viac na http://www.cittaslow.org/

**** Pomalá móda

Pomalá móda zavrhuje tradičný prístup veľkých odevných reťazcov, ktoré produkujú lacné oblečenie, ktoré nevydrží dlhšie než niekoľko málo vypraní. Odevy pomalej módy sú naopak navrhnuté tak, aby odolávali módnym vlnám a aby ich ľudia mohli nosiť dlhé roky. Oblečenie sa vyrába za použitia remeselného umenia, zručnosti a tradičných techník.

Prečo si vybrať hojdaciu sieť La Siesta?
30 rokov na trhu 30 rokov
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržateľná výroba Udržateľná
výroba
Vysoký podiel ručné práce Vysoký podiel
ručné práce
Certifikácia bezpečnosti a kvality Certifikácia
bezpečnosti a kvality